Ticari kredi kefilin sorumluluğu

Kefalet, asıl borçlu ve kefalet alacaklısı yararına yapılan bir teminat sözleşmesidir. Kefil, hiçbir çıkarı olmadığı halde, üçüncü bir kişinin, şirketin kredi borcunu ödeme sorumluluğunu üstlenmektedir. Üstelik ticari kredilerde müteselsil kefalet geçerli olduğundan, kefilin sorumluluğu doğrudan bir sorumluluktur.Jun 5, 2021

Kefil borcun ne kadarından sorumludur?

Türk Borçlar Kanununun 589.maddesinin ikinci fıkrasında da kefilin borçlunun asıl borcundan sorumlu olduğu belirtilmiştir. … Kefilin sorumluluğunu üstlendiği borç ile borçlunun asıl borcu aynı olmadığı takdirde kefilin söz konusu borçtan sorumlu olmayacağı belirtilmektedir.

Ticari kredi ödenmezse ne olur?

Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla 0 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. … Kredi borcu ödenmediğinde kişinin tüm taşınmaz eşyaları ve araçlarına haciz işlemi gerçekleşebilir.

Kefil borcu ödemek zorunda mı?

Kefalet nedeniyle borcu tamamen veya kısmen ödeyen kefil, ödeme yaptığını borçluya bildirmek zorundadır. Kefil, bu bildirimde bulunmazsa ve ödemeyi bilmeyen veya bilmesi gerekmeyen borçlu da alacaklıya ifada bulunursa, rücu hakkını kaybeder.

Kefilin borcu ne zaman muaccel olur?

Asıl borcun muaccel olması, alacaklı veya borçlunun önceden süre içeren bildirimde bulunmasına bağlıysa kefalet borcu için bu süre, bildirimin kefile yapıldığı tarihte işlemeye başlar.

Kefil olduğum borçtan nasil kurtuluruz?

Kefilin sözleşme tarihini, üstlendiği azami borç miktarını da kendi el yazısı ile yazması gerekmektedir. Aksi halde kefile karşı icra takibi yapılsa veya alacak davası açılsa dahi kefil, sözleşmenin geçersizliğini ileri sürerek borçtan kurtulabilecektir.

Banka kefil borcu ödemezse ne olur?

Banka işlemlerinde kefil olan kişi asıl borçlunun borcunu ödememesi durumunda kendisinin ödeyeceğinin teminatını vermiş olur. … Bu durumda mevcut borcun ödeme yükümlülüğü size geçecektir. Buna bağlı olarak gerçekten borçlunun borcunu ödememesi durumunda ödeme sizden talep edilir.

Yasal takip süresi kaç gün?

BDDK, kredilerin takibe düşmesinde gecikme süresini 90 günden 180 güne yükselten uygulamanın daha önce belirlenen 30 Eylül tarihinde sona ereceğini açıkladı. Ancak, gecikme süresi 90 günü geçmiş bulunan kredilerde eski uygulama sürecek.